Steinfamilien

Her kan du lære om ulike bergarter. Hver bergart i steinfamilien forteller nemlig engasjert sin historie om hvor de kommer fra, hvordan de havnet der, og hva vi mennesker bruker dem til.

Ser du nøye etter blant rullesteinene på Mølen og Jomfruland vil du finne dem: Sara Sandstein, Kari Kvartsitt, Børre Basalt og alle de andre i steinfamilien.

De kom med innlandsisen og elvene under den og ble dumpet sammen i en haug på havbunnen foran breen. Der  ble de liggende igjen da breen smeltet etter siste istid.
Isbreen var så tung at den presset landet ned, men da breen smeltet hevet landet seg. Derfor ligger ikke steinhaugen på havbunnen lenger, men på land.
I haugen var det også mye leire og sand, men det meste av dette ble vasket ut av bølgene på veien opp.

Hver av steinfamiliemedlemmene har sin unike historie å fortelle om hvor de kommer fra og hva de har opplevd. Noen av dem brukes som byggestein eller til å pynte med, og det er de også veldig glade i å fortelle om! 

Ragna Rombeporfyr er en flott dame som er ganske unik. Hun er en lava som bare er funnet tre steder i verden!

Sara Sandstein er en blid og glad avsetningsbergart som er laget av mange små sandkorn.

Lars Larvikitt er veldig stolt av å være Norges nasjonalbergart! Han er sjelden, men du kan se den fine blåfargen hans på bygninger mange steder i verden, for han er skikkelig populær. Når du finner ham som rullestein i fjæra, ser han derimot veldig annerledes ut.

Klara Kalkstein kan du se i den bratte fjellskrenten ved Porsgrunn og Skien. Hun er bygget opp av kalkskall fra dyr som bodde i havet for lenge siden, og inneholder mange fossiler!

Gerda Gneis er en veldig gammel dame som har opplevd mye i sitt lange og strabasiøse liv.

Børre Basalt er en lavastein. Han rant utover som smeltet stein for lenge siden, da det var vulkaner i området. Du finner mye av ham på havbunnen.

Fred Flint er ikke vanlig i vårt område. Han må ha reist helt fra Danmark!

For lenge, lenge siden var Kari Kvartsitt en sandstrand, men har blitt presset og varmet. Derfor har hun forandret seg litt, men hun er for det meste er laget av kvarts, slik sanden også var.

Geir Granitt har vært dypt nede i jorda, og brukes ofte til å bygge ting av.

Kåre Konglomerat er laget av mange forskjellige små steiner. De har blitt kittet sammen med enda mer finkornet materiale.

Gunnulf Gabbro er en dypbergart, det vil si at han har vært smelte langt nede i dypet, og har størknet til stein. Han består av mest mørke og noen lyse mineraler.

Anders Amfibolitt har vært en gabbro eller basalt, men blitt omdannet etter å ha vært en tur nede i dypet, der han ble varmet, skvist og presset.

Om skole

Aktuelle kunnskapsmål i læreplanen er listet opp for hver av aktivitetene og oppgavene, og det angis hvilke trinn de passer for. Noen av oppgavene har lenker til artikler med bakgrunnsstoff. Disse er samlet under «Artikler og fakta». Både oppgavene og artiklene er merket med emneord.

Målet er å integrere så mange fag som mulig i hvert undervisningsopplegg. Vi fokuserer på geologi, historie, samfunnsfag og biologi.

Oppleggene skal gi rom for undring, resonnering og diskusjon. Vi fokuserer på utforskende arbeidsmåter og legger til rette for variasjon i læringsformer og undervisningssted. Dette tror vi gir flere elever muligheter til å delta i undervisningen, fordi ulike mennesker bruker ulike læringsstrategier. Læring i friluft og ved eksperimenter gir motivasjon og interesse for naturen.

Naturen som læringsarena

Utviklet med støtte fra UNESCO.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.